שיניים ואורתודונטיה

ילדים עם שפה ו/או חיך שסועים זקוקים להשגחה ומעקב מיוחדים על בריאות השיניים, וכן ליווי אורתודונטי שיעקוב, ובעת הצורך גם יתקן- את מנח החניכיים והשיניים, מבנה הלסת וכו'.
במאמרים הבאים תמצאו הסברים לטיפולי השיניים והאורתודונטיה שתצטרכו לעבור עם ילדיכם, באיזה גיל הם צפויים ובאיזה מצב רפואי הם נדרשים.

הסיבה לרגישות השיניים

השן הראשונה של הילד (בדרך כלל החותכת התחתונה) עשויה להופיע בין הגילאים 4-14 חודש.
עד גיל 3 כלל צומחות בדרך כלל כל השיניים המקדימות (שיני חלב) של הילד.
ילדים עם חיך ושפה שסועה נמצאים בסיכון גבוה לפתח בעיות בשיניים, ובעיקר עששת.
הסיבות לכך הן רבות:
• שיניהם של ילדים בעלי שפה/חיך שסוע –בפרט אלו הקרובות אל השסע- מתאפיינות בציפוי אמייל (שכבת שן חיצונית) דק.
• נוכחות פלטה בפה משלב מוקדם של החיים מהווה גורם המגדיל את כמות החיידקים.
• חסר או עודף של שיניים
• השיניים בעמדה לא נכונה, וכתוצאה מכך הן לא מתנקות באופן טבעי וגם הצחצוח שלהן בעייתי
• פגמים מולדים בשיניים כתוצאה מהניתוחים באזור
• קשיי אכילה, ולעיתים צורך במזון דביק ועשיר בפחמימות, מזון מסוג המעודד עששת
וכאילו לא די בזאת, הטיפול האורתודונטי הצפוי אצל ילדים אלו לאחר שעברו תיקון שפה שסועה, מחייב שיניים בריאות, ללא חורים.
מסיבות אלו חייב הילד להיות במעקב צמוד אצל רופא השיניים, שיוודא שמירה על בריאות השיניים והחניכיים ויבצע הדרכה ומעקב למניעת עששת.
בריאות השיניים הינה מרכיב חיוני באיכות החיים של ילד עם שסע. מודעות ההורים והקפדה הן על ניקוי השיניים והתזונה והן על ביקורים אצל רופא השיניים, חשובה מאד ויכולה למנוע סיבוכים מיותרים.

שמירה על בריאות השיניים

צחצוח שיני הילד לפחות פעמיים ביום למזעור בעיות עששת
•הימנעות ממזונות בעלי רמה גבוהה של סוכרים ועמילנים. נשנוש לעיתים קרובות מזיק במיוחד לשיניים מאחר והחיידקים שברובד השן מייצרים חומצות המגרות יצירת חורים, בכל פעם שנכנס מזון לחלל הפה.
• מתן פלואוריד, בין אם באמצעות אספקת המים או באמצעות תוספי מזון, הוכחו כמפחיתים את כמות הריקבון בשיני חלב ובשיניים קבועות. השפעתו העיקרית של הפלואוריד הוא בגילאים שבין 6 חודשים ל- 8 שנים. לכן, ילד עם חיך/שפה שסועים צריך לקבל כבר בשלב מוקדם בחייו את המינון האופטימלי של פלואוריד.

באיזה גיל על הילד ללכת לרופא שיניים בפעם הראשונה?

סביר להניח שילד שסובל משפה/חיך שסועים באופן מלא וזקוק לפלטה, ראה רופא שיניים כבר בימיו המוקדמים. במקרים אחרים, על הילד לבקר אצל רופא שיניים בגיל של 12-18 חודש. אפשרי גם קודם לכן, אם ההורה חווה חששות או מעוניין להתייעץ ולשאול.

טיפולי שיניים ואורתודונטיה במהלך הילדות

ככל שהילד גדל, מבנה השיניים והנשך שלו מתפתחים. רופא השיניים לילדים יראה אותו מעת לעת, על מנת להעריך את הצורך בטיפול ואת עיתויו הנכון.
בעיות נפוצות כוללות שיניים חסרות, פגומות או מיותרות באזור השסוע.
במקרה של חוסר בשיניים, ייתכן שיהיה צורך להחליף אותן באופן מלאכותי או להזיז שיניים אחרות למקום הנדרש, בעזרת טיפולי אורתודונטיה. יתכן שיושתל שתל דנטלי במקום שבו חסרה שן. אופציה זו תלקח בחשבון רק לאחר שצמיחת השיניים של הילד הסתיימה באופן מוחלט.

הצורך בטיפול אורתודונטי

אצל ילדים בעלי חיך שסוע קיימת לרוב הפרעה במנח השיניים והחניכיים. מאחר ומנח זה משפיע כמעט תמיד על הנשך של ילד, רוב הילדים עם שסע כזה יזדקקו לשלב אחד לפחות של טיפול אורתודונטי. ניתן לפתור בעיה זו באמצעות גשרים ומכשירים אורתודונטיים.
ההחלטה על טיפול אורתודונטי תיעשה על ידי האורתודונט בצוות, ובהתאם לשלב הטיפולי-שיקומי של הילד מבחינת ניתוחים או/ו טיפול בדיבור.
כבר בגיל מוקדם ילווה אורתודונט את המשפחה ויעקוב אחר מבנה הלסת של הילד. לעיתים יחל הטיפול בגיל מוקדם, אפילו בגיל 4, אולם לרב הטיפול לא יחל לפני גיל 6-7 שנים.
לעיתים יכלול הטיפול ניתוח נוסף של השתלת עצם מאזור המותן כדי לסגור את הסדק המצוי בין שני צדי רכס השיניים.

פלטה לשיפור היחס בין הלסתות ו/או יישור השיניים

במקרים מסויימים יש צורך בטיפול אורתודונטי באמצעות פלטה בסביבות גיל 4 ואילך, לצורך שיפור היחס בין הלסת העליונה ללסת התחתונה או/ו יישור השיניים.

טיפול אורתופדי קדם ניתוחי

טיפול זה נקרא טיפול אינואורתודונטי, מפני שהוא מבוצע בשלב שבו עדיין אין לילד שיניים.
התקנת פלטה בפיו של התינוק לפני ניתוח, הינה פעולה שמטרתה לקרב את שני חלקי השסע, ולעיתים להרים את הנחיר השרוע בצד השסע.
גישת הטיפול בנושא הזה כיום אינה חד משמעית. יש הסוברים שזהו טיפול הכרחי ובסיסי, אחרים ידונו כל מקרה לגופו, ואילו אסכולה שלישית גורסת שאין בכך צורך כלל. ניתן לקרוא על כך בהרחבה בפרק פלטות בילודים- דעות בעד ונגד.
כדאי שכל הורה יבחן את המקרה לגופו בעזרת הצוות הרפואי המטפל של הילד.
המידע הבא מבוסס על מקרים שבהם כן מחליטים על התקנת פלטה בפיו של התינוק כטיפול אורתופדי קדם ניתוחי.

פלטה ליישור החניכיים ועיצוב האף
בילד עם חיך ושפה שסועים, קשת החניכיים של הלסת העליונה, עלולה להיות מחולקת לשניים או שלושה חלקים (במקרים של שסע דו צדדי). קשת זו תישא בבוא הזמן את השיניים.
כדאי ומומלץ לשפר את עמדת חלקי החניכיים לפני ניתוח השפה, בגילאי 0-3 חודשים.
רופא שיניים לילדים יכין פלטה מיוחדת עשויה מחומר פלסטי רך, אשר התקנתה בפה תסייע לקירוב ויישור חלקי החניכיים וקירוב שולי השפה השסועה.
פעולה זו מקלה על המנתח ויכולה לשפר את התוצאה הקוסמטית הסופית ולמנוע שלב ניתוחי נוסף בהמשך. זאת, אם חלקי החניכיים התקרבו באופן מספק כך שניתן לחברם כעת ולהמנע מהשתלת עצם בגיל מאוחר יותר.
חשוב לציין כי בהקשר לנקודה זו קיימות גישות טיפול שונות, חלקן שוללות את הטיפול האורתופדי הקדם ניתוחי. המידע להלן מתאים לגישות שכן מאמינות בטיפול אורתופדי קדם ניתוחי.

פלטה בתוספת שלוחה מיוחדת לעיצוב מבנה האף
במקרים מסויימים רופא השיניים יוסיף לפלטה גם שלוחה פלסטית מיוחדת לתוך נחיר האף. תפקידה לעזור ולעצב את מבנה האף בתינוקות הזקוקים לכך.
במקרים של שסע חלקי של השפה, ניתן לעצב את הנחיר המעוות על ידי תומכנים מיוחדים הנכנסים לנחיריים ללא שימוש בפלטה.
לא כל התינוקות נדרשים לפעולה מקדימה זו של שיפור עיצוב האף, ואם עולים קשיים להתקין פלטה מסיבות טכניות או סיבות הקשורות במצב הילד, ניתן גם לנתח ללא התקנת הפלטה.

תהליך הכנת והתקנת הפלטה בילודים
רופא השיניים פוגש את ההורים מוקדם ככל האפשר, רצוי כבר במחלקת היילודים, כדי להסביר להם את התהליך. בשבועות הראשונים לחייו (לעיתים כבר בימים הראשונים) יילקח מטבע מחומר סיליקון של מבנה הלסת והחניכיים של התינוק. על פי מבנה זה ניתן יהיה להתקין את הפלטה הקבועה שתורכב בפיו כל הזמן. לרוב ניתן להוציא את הפלטה, אך ישנן גישות בהן מתקינים פלטה קבועה טרום הניתוח (בהרדמה כללית).

מעקב טיפול אורתופדי
אחת לשבוע בערך נפגש רופא השיניים עם המשפחה, כדי לבצע תיקונים בפלטה או החלפתה- זאת על פי התקדמות תהליך היישור, הקירוב או ההרחקה של חלקי החניכיים.
טיפול שוטף ותחזוקת הפלטות
רופא השיניים יסביר להורים כיצד לטפל ולהתייחס לפלטה, איך להרכיבה ולהסירה, כיצד לנקותה וכו'.

תקופת השימוש:0-3 חודשים.
לקראת גיל 3 חודשים, מבנה הלסת וסחוס האף ישתפרו יחסית, וזהו הזמן לגשת לניתוח תיקון השפה השסועה.
במקרים מסויימים, בהם יש צורך לשיפור היחס בין לסת עליונה ללסת תחתונה או/ו יישור השיניים, בסביבות גיל 4 ואילך, יתכן טיפול אורתודונטי באמצעות פלטה.

דילוג לתוכן