כירורגיה

תינוק שנולד עם חיך/שפה שסועים נדרש לעבור ניתוחים כירורגיים בהתאם למצבו ולסוג השסע שלו. לשם כך הוא ייבדק על ידי כירורג פלסטי ביום לידתו או סמוך מאד לכך. המנתח יעריך את הבעיה ויציג להורים את התכנית הטיפולית. בפרק זה מוצגת סקירה של הניתוחים האפשריים הצפויים, כל ילד בהתאם לשסע שלו.

הניתוחים הצפויים לילד ובאיזה גיל

הניתוח לתיקון השפה מתבצע בגיל 3-4 חודשים
•הניתוח לתיקון החיך מתבצע בסביבות גיל שנה (לצורך התפתחות תקינה של הדיבור)
• בהמשך ייתכנו ניתוחים נוספים ברכס השיניים, באף, בשפה ובחיך – הכל לפי ההתקדמות ומצב השסע הספציפי של כל ילד.

 

מתי מתבצע ניתוח לסגירת שפה שסועה

במידה ויש שסע גם בקשת השניים -alveolus ridge הוא לא מטופל בינקות כדי לא לפגוע בנבטי השיניים המתפתחים.

 

כיצד מתקנים את השפה השסועה

סגירת השסע נעשית באמצעות רקמות מקומיות בלבד ללא השתלה ממקום אחר, וכוללת גם שחזור של טבעת השרירים מסביב לפה.

 

ניתוח לתיקון שפה שסועה חלקית

שפה שסועה באופן חלקי – חד או דו צדדית – ניתנת לתיקון בדרך כלל בניתוח אחד.
ניתוח זה נערך כאשר גיל הילד נע בין 3-5 חודשים. במהלך ניתוח זה, מתוקנת גם בעיית הסימטריה באף התינוק (חוסר אחידות בצורת האף הנגרמת בשל עקבות השסע).

משך הניתוח והאשפוז

ניתוח שפה שסועה בגיל 3-4 חודשים אורך כ 2-4 שעות בהרדמה כללית.
לאחר הניתוח מקבל הילד משככי כאבים כך שלא יסבול כלל מכאבים.
משך השהייה בבית החולים הינה בין 2-7 ימים.

 

נפיחות וצלקת
לאחר הניתוח יהיו פניו ואפו של הילד נפוחים למשך כמה ימים והצלקת שלו עשויה להיות אדומה במשך כמה שבועות. באופן כללי ייקח לצלקת כ- 6-12 חודשים כדי לדהות ולהתרכך. מאחר ולא ניתן לבצע תיקון שאינו מותיר צלקת, כדי שהתוצאה תהיה יפה והצלקת תהיה מינימלית, יש צורך במיקום נכון של הצלקת וכן סגירה נטולת מתח במעמד הניתוח.
לאחר הניתוח חלק מהמטופלים יפתחו צלקת בולטת (היפרטרופית), אולם במרבית המקרים הצלקת נרגעת מעצמה ומשתטחת עם הזמן. קיימות מספר אופציות טיפוליות על מנת לעדן ולהשטיח צלקות במקרים אלו, כמו עיסויים, טיפול במשחת סיליקון, טיפול ביריעות סיליקון, טיפול ביריעות המפרישות סטרואידים וטיפול בלייזר.
בסופו של דבר, יראו השפה והאף של הילד כמעט כרגיל.

האכלה לאחר ניתוח
בימי האשפוז הילד יחזור בהדרגה להאכלה רגילה. הוא לא יוכל לינוק, לשתות מבקבוק או למצוץ מוצץ בימים אלו. ההאכלה נעשית בכפית או במזרק, והילדים מסתגלים אליה במהירות.
פעולת מניעה לשמירת קו התפרים
בתקופה זו יענדו לילד "ידונים" מעין סדים עשויים בד רך סביב מרפקיו. מטרת הסדים למנוע מהילד להגיש את ידיו אל הפה ולסכן את קו התפרים.

 

ניתוח להדבקת שפתיים-אף

אצל חלק מהילדים בעלי שפה שסועה חד צדדית, יש צורך לבצע ניתוח להדבקת שפתיים-אף. הוא קרוי בשפה המקצועית lip-nasal adhesion. הליך זה מתבצע בסביבות גיל 3 חודשים, וכולל:
• סגירה פשוטה של השפה
• שלב ראשון של תיקון האף
• במידת האפשר, סגירת השסע בחניכיים העליונות- הליך זה נקרא  gingivoperiosteoplasty
הליך זה אינו מבוצע אלא במקרים מיוחדים, ובהתאם לשיקול דעתו של המנתח.

ניתוחים כירורגיים נוספים לתקון שפה שסועה/אף בגיל הילדות/ההתבגרות
קשה לצפות או לענות בצורה אחידה לגבי הצורך בניתוחים נוספים אצל הילד עם התבגרותו. המצב ספציפי מאד לכל מקרה. ישנם ילדים שיזדקקו לניתוח נוסף בשפה או באף טרם הכניסה לבית הספר או בתחילת תקופת ההתבגרות. ילדים אחרים לא יצטרכו לכך כלל.
כאמור, ילדים אשר בנוסף לשפה השסועה קיים אצלם גם שסע של קשת השיניים – ridge alveolus זקוקים בדרך כלל לניתוח נוסף, כדי לעזור לשיניים הקבועות לצמוח ולהקל על טיפולי האורתודונטיה שישפרו את הנשך ותפקודי הלסת שלהם.
פעולה זו נקראת שתל עצם מכתשי, ומבוצעת בדרך כלל כאשר הילד בן 8-10 שנים.

 

מתי מתבצע ניתוח לסגירת חיך שסוע

חיך שסוע מתוקן בדרך כלל בסביבות גיל שנה* לפני שהתינוק מתחיל לדבר. המנתח הפלסטי ידון עם ההורים בהליך הטוב והמתאים ביותר עבורו.
*למעט מקרים בהם החיך השסוע משולב עם לסת תחתונה אחורית יחסית כמו בתסמונת פייר רובין.

 

כיצד מתקנים את החיך השסוע

סגירת החיך נעשית באמצעות רקמות מקומיות בלבד, ללא השתלה ממקום אחר, וכוללת שחזור מערכת השרירים אשר עוברת דרך החיך, על מנת לשחזר את פעילות החיך שכל כך חשובה לדיבור תקין.

 

משך הניתוח והאשפוז

משך הניתוח כשעתיים וחצי. משך השהייה בבית החולים 2-5 ימים.
הילד ישוחרר מבית החולים כאשר יחוש בטוב ויאכל וישתה באופן מסודר ומספק.

הכנת התינוק לאכילה לאחר הניתוח לתיקון חיך שסוע

ראה גם פרק האכלה > הכנת התינוק לאכילה לאחר הניתוח לתיקון חיך שסוע
חלק, אבל לא כל התינוקות, יודעים להשתמש בכוס לפני הניתוח לתיקון חיך שסוע. זהו תהליך שאורך מספר חודשים, ולכן מומלץ להיות חכמים ולהתחיל ללמדם זאת מוקדם- כבר בסביבות גיל 6 חודשים.
• כדאי להתחיל בהחלפת האכלה אחת ביום- מבקבוק לכוס. בהדרגה להגדיל את מספר ההאכלות המתבצעות באמצעות כוס, מדי יום, עד להחלפה מלאה.
• כעבור כמה שבועות, אמור התינוק לעבור להאכלה מלאה באמצעות כוס
• כדאי להתחיל גם האכלה בכפית בגיל 6 חודשים. ניתן להשתמש בכפית מיוחדת שהקצה שלה מצופה בחומר רך, להאכלת תינוק.
בהתאם להנחיות של רופא הילדים או אחות טיפת חלב, ניתן להתחיל לתת מוצקים רכים כגון דייסות, פירות וירקות מעוכים ומזונות אחרים באמצעות כפית. ניתן להאכיל את התינוק גם נוזלים עם כפית.

 

למה לצפות אחרי הניתוח והנחיות לטיפול בילד
בניתוח לתיקון חיך שסוע מקורבים הריריות והשרירים לקו האמצע ונתפרים בתפרים נמסים. לאחר הניתוח לרוב תופיע נפיחות קלה ובצקת של החיך שתימשך כשבוע ותרד בהדרגה לאחר מכן. רירית החיך לרוב מחלימה יפה ולרוב כמעט ללא סימן, או צלקת עדינה בחלקו האחורי והכמעט בלתי נראה בזמן פתיחת הפה. לעיתים מבוצע ניתוח בשם פרלו שבו יוצרים חתכים בצורת משולשים ולכן לאחר מכן תיתכן דוגמת האות Z בחלק האחורי ביותר של החיך וצלקות עדינות אלו דווקא עוזרות להאריך את החיך ולשפר את תפקודו. בשבוע עד שבועיים הראשונים בהם החתכים מחלימים ומתאחים, חשוב לשמור על תזונה נוזלית או רכה ולהימנע מהכנסת אצבעות לפה. חלק מהמנתחים ימליצו על סד לקיבוע המרפקים בתקופה הקצרה לאחר הניתוח, בכדי למנוע מהתינוק להכניס אצבעות לפה. לתפרים לוקח כ- 6 שבועות להתמוסס ובסיום תקופה זו ניתן להתרשם מהתוצאה הסופית של הניתוח, שלרוב תהיה חיך סגור וארוך ותנועתיות טובה של החיך הרך האחורי עם תפקוד תקין של שסתום החיך האחורי (שסתום ולו-פרינגיאלי).

האכלה לאחר ניתוח
חשוב להתכונן לניתוח זה ולהרגיל את הילד לאכול בכפית ולשתות מכוס בצורה טובה תקופה מסוימת לפניו (ראו בהרחבה בפרק הדרכה להכנת התינוק לאכילה לאחר ניתוח לתיקון חיך שסוע ) מכיוון שהתינוק לא יוכל לינוק או לשתות מבקבוק במשך כ 10-14 יום אחרי הניתוח.
• אין לאפשר יניקה משד או מציצה מבקבוק במשך 10 הימים הראשונים
• על הילד לאכול מזונות רכים
• האכלה מתבצעת תוך שימוש בכוס או באמצעות צידה של כפית מיוחדת להאכלת תינוקות- המצופה בחומר רך, או בעזרת מזרק.
• יש להקפיד לשטוף את פיו של הילד במים. שטיפה זו חשובה מאד בעבורו, במיוחד ב 10-14 ימים הראשונים שלאחר הניתוח. אחות תוכל להדגים להורים כיצד לעשות שימוש במזרק מיוחד לשטיפה זו.

שמירה על קו התפרים
על ידיו של הילד יולבשו סדים מבד רך על מנת למנוע מהילד להכניס את אצבעותיו לפה ולפגוע בתפרים.

תופעות לוואי צפויות לאחר ניתוח לתיקון חיך שסוע
הילד עלול לפלוט מעט אוכל ונוזלים דרך האף, לתקופה של עד שלושה חודשים לאחר הניתוח. זהו מצב נורמלי. לוקח זמן עד שהנפיחות פוחתת והשרירים בחיך מתחילים לעבוד כמו שצריך.
בעת השחרור מבית החולים יקבלו ההורים הנחיות והוראות.

ניתוחים כירורגיים נוספים לתיקון חיך שסוע בגיל הילדות/ההתבגרות
כ- 20-25% מכלל הילדים שעברו תיקון חיך שסוע יזדקקו לניתוח נוסף כדי לתקן תופעה של דיבור מאונפף. ההליך הנפוץ ביותר לפתירת בעיה זו נקרא מתלה לועי – pharyngeal flap והוא מתבצע כאשר הילד כבן 5 שנים. ניתן לקרוא על כך בהרחבה בפרק העוסק בקשיי דיבור ושפה.
השתלת עצם באזור קשת השיניים:

במידה ויש שסע גם בקשת השיניים Alveolar Ridge, אזי בגיל 7 – 10 שנים מתבצע ניתוח של השתלת עצם Secondary bone graft.

מטרת הניתוח היא ליצור רצף בין הרכסים השסועים ולאפשר את בקיעת השיניים לתוך עצם תקינה. ללא הניתוח עלולות השיניים "ליפול" לתוך הפגם הקיים וללכת לאיבוד. העיתוי של ניתוח זה הוא בעל חשיבות רבה והוא נקבע לפי מצב התפתחות הנבטים של השיניים הקבועות באזור השסע. חשוב לבצע את הניתוח לפני שהנבטים של השיניים מתחילות לרדת לאזור השסע.
על מנת לאפשר לכירורג גישה נוחה לאזור ההשתלה, מתבצע לרוב, לפני הניתוח, שלב אורתודונטי קצר של הרחבת הקשת השיניים.
על מנת לקבוע את העיתוי האופטימלי של הניתוח וההכנה אורתודונטית, יש להגיע בערך בגיל 7 שנים, לייעוץ לאורתודונט מומחה לטיפול בשסעים ולבצע צילום אבחנתי של אזור השסע.

דילוג לתוכן