שמיעה

ילדים עם שפה /חיך שסועים סובלים לעיתים קרובות גם מבעיות שמיעה. במאמרים שלפניכם תקבלו הסברים לבעיה, סקירה של בדיקות השמיעה המוצעות כיום ובאיזה שלב הן מבוצעות, צורת המעקב ואפשרויות הטיפול.

הקשר בין חיך ושפה שסועים לבעיות שמיעה

מצב של חיך שסוע עלול לגרום לבעיה באוזן התיכונה. הילד עלול לסבול מירידה בשמיעה עקב הצטברות נוזלים וזיהומים חוזרים, לעיתים קשים, של האוזן התיכונה, בשכיחות גבוהה יותר מאשר אצל ילדים רגילים.

בעיה זו עלולה להשפיע על מצב השמיעה ואף לעכב התפתחות של שפה ודיבור, שכן מלבד קשייו של הילד להגות את המילים כיאות, הוא גם לא שומע אותן תקינות מלכתחילה.
ילד בעל חיך ושפה שסועים צריך להיות במעקב שגרתי אצל רופא אף אוזן גרון.

 

מעקב שמיעה אופייני לילדים בעלי חיך שסוע

תינוק עם חיך שסוע או חיך ושפה שסועים אשר נכשל בבדיקת סינון שמיעה שנערכת סמוך ללידתו (יום-יומיים לאחר הלידה), נמצא במעקב של מומחה א.א.ג במהלך השנה ראשונה לחייו ועובר בדיקות שמיעה בהתאם (ראו פירוט להלן) עד למועד הניתוח לסגירת השסע בחיך, בסביבות גיל שנה. במידה וקיימים נוזלים באוזן תיכונה, ניתן להחדיר כפתורי ניקוז (TUBES) במהלך הניתוח לתיקון החיך.

 

בדיקות שמיעה

הילד יעבור את בדיקת השמיעה הראשונה בשלב מוקדם בחיים, ובדיקה נוספת לפני הניתוח לתיקון החיך השסוע. גילו ורמת ההתפתחות יקבעו באיזו שיטת בדיקה ישתמשו:
תינוקות רכים מאוד (מלידה ועד 6 חודשים) עוברים הערכת שמיעה מיוחדת הנקראת Auditory Brainstem Response Evaluation (ABRE) בדיקה זו מתבצעת בזמן שהילד ישן.
תינוקות גדולים יותר (ברמה התפתחותית של 6 חודשים ויותר) יכולים לעבור הערכת שמיעה באמצעות בדיקת שמיעה התנהגותית behavioral audiometric test. סוג זה של בדיקה מבוצע כאשר הילד ער ויכול להיות שותף פעיל.
ילדים בגילאי 7 חודשים עד ½ 2 שנים עוברים בדרך כלל בדיקת שמיעה מסוג Visual Reinforcement Audiometry (VRA).
ילד בגילאי ½ 2 עד 5 שנים צריך לעבור בדיקת שמיעה מסוג conventional audiometric testing הידועה גם בשם "תגובת הרמת היד" .
בדיקת Tympanometry testing מתבצעת בדרך כלל ביחד עם הערכת שמיעה. זוהי בדיקה הבוחנת את תפקודה של האוזן התיכונה ויעילה גם בבדיקת תפקודם של צינורות האוזן כדי לזהות נוכחות של נקב בעור התוף.
אודיולוג (מומחה השמיעה) של הילד יעריך את שמיעתו בכל חצי שנה-שנה, ויעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם מומחה אף-אוזן-גרון.
לפני תיקון החיך השסוע על הילד יש ללכת לביקורת אצל הרופא כדי לדון בתפקוד אוזנו וכל טיפול מיוחד שהוא עשוי להזדקק אליו.

נוזלים באוזן –השפעתם על השמיעה וטיפול באמצעות התקנת כפתורים-פתחי ניקוז
הצינור שמחבר את האוזן התיכונה לחלל הלוע נקרא חצוצרת השמע. בתינוקות וילדים בעלי חיך שסוע יתכן לעיתים קרובות מצב שבו הצינור הזה אינו מנקז את הנוזלים שהצטברו בחלל האוזן התיכונה. הנוזל הזה – המכונה effusion– מצוי כמעט בכל תינוק צעיר הנולד עם חיך שסוע. ירידה בשמיעה הנגרמת כתוצאה מנוזלים אלו עלולה לגרום לקשיים בדיבור, שפה והתפתחות קוגניטיבית.
נוזל עקשני באוזן התיכונה קשור גם בזיהום חוזר ונשנה הנקרא otitis media דלקת אוזן תיכונה. תינוקות עם חיך שסוע הסובלים מנוזלים באוזן התיכונה וירידה בשמיעה ידרשו לעבור פעולה של הכנסת צינורית ניקוז ("כפתורים"). פעולה זו מבוצעת בהרדמה כללית, בדרך כלל באותו ניתוח שבו מתוקן החיך.
צינורות הניקוז (ה"כפתורים") יישארו באוזן במשך 9-12 חודשים. הרופא יבדוק אותם בכל 6 חודשים. כפתורי הניקוז נפלטים בדרך כלל בכוחות עצמם, ולרוב אין צורך בניתוח נוסף להסרתם, אלא אם הם נשארים באוזן למעלה מ-24 חודשים.
כמחצית מהתינוקות שעברו תיקון חיך שסוע יזדקקו להכנסה חוזרת של צינורות ניקוז. למרות שלמרבה הצער הדבר כרוך בסיכון של הצטלקות וניקוב עור התוף, הצינורות נחוצים ביותר כדי להבטיח שמיעה נורמלית לטווח ארוך, והם חיוניים לתקינות הדיבור והתפתחות השפה של הילד.
לפני ניתוח החיך יערכו לילד בדיקות שמיעה כדי להעריך אם יכללו בניתוח זה גם התקנת כפתורי ניקוז (TUBES)בעור התוף- פתרון מתאים ויעיל בחלק מהמקרים כדי למנוע זיהומים חוזרים ובעיות שמיעה אצל הילד.
ההחלטה על הכנסת צינורות ניקוז אלה הינה על בסיס של בדיקה אוטוסקופית על ידי מומחה א.א.ג. (בדיקה אוטוסקופית היא הבדיקה במרפאה).

דילוג לתוכן