האכלה

תינוק בעל חיך/שפה שסועים עלול לסבול מבעיות או קשיים בהאכלה. על אף שרפלקס המציצה שלו רגיל ונורמלי, היניקה אינה אפקטיבית מכיוון שמבנה הפה והלוע אינם מאפשרים יצירת ואקום ההכרחי לפעולה כזו. במאמרים שלפניכם תקבלו הסברים והדרכות להאכלה מוצלחת ויעילה של ילדיכם.

 

בעיות אופייניות בהאכלה

בשל השסע בחיך/שפה מתעוררות מספר בעיות המקשות על התינוק ועל ההורה בפעולת ההאכלה. הקושי של התינוק נובע מכך שבשל היעדרה של ההפרדה הטבעית בין חלל הפה לחלל האף, פעולת היניקה הטבעית של הילוד אינה אפקטיבית דיה ואינה מייצרת ואקום בלחץ הנדרש ליניקה.
במסגרת הטיפול של הצוות הרב מקצועי ניתנת הדרכה להוריו של התינוק. לעיתים על פי גישות מסוימות – מותאמת גם פלטה לסגירת החיך שמאפשרת אכילה טובה יותר.
הקשיים האופייניים בשל כך הם:
• בליעה מרובה של אוויר בזמן ההאכלה
• אכילה איטית מאד
• פליטה של מזון מבעד לאף
• סיבוך יותר קשה עלול להיגרם מחדירת חלב לראות (אספירציה)
אין צורך להיבהל. התופעות הללו הגיוניות וניתן להתגבר עליהן. עם מעט סבלנות, בתוך זמן קצר התינוק וההורים מוצאים את הדרך הנכונה לבצע את ההאכלה.
ניתן וכדאי להשתמש בעזרים מתאימים כגון בקבוקים ופטמות המיועדים לילדים עם חיך ושפה שסועים והנותנים מענה מתאים יותר ליכולת היניקה המוגבלת של הילד, או שימוש בפלטה להאכלה.

שימוש בפלטות להאכלה:

לשם הכנת הפלטה יש לקחת מטבע של החיך עם חומר סיליקון. לרוב המידה נלקחת מיד או בימים הראשונים אחרי הלידה.
הפלטה עשויה מחומר פלסטי וניתן להרכיבה ולהוציאה בקלות.
ההורה מקבל הנחיות כיצד להוציא את הפלטה לצורך ניקוי, לרוב פעם ביום.
הפלטה יוצרת מחיצה מלאכותית בין חלל האף לחלל הפה, ועל ידי כך מאפשרת יניקה קלה מבקבוק ומונעת בריחת המזון אל האף. השימוש בפלטה מקל ומקצר את זמן ההאכלה וכן מאפשר במידת הצורך ביצוע שיפור ביחסי הרכסים השסועים וצורת האף, כהכנה לניתוח. (ראה פרק "טיפול אורתופדי קדם ניתוחי").
בגלל גדילת החיך, הפלטה דורשת החלפה אחת ל-3-4 חודשים ונשארת בשימוש עד הניתוח לסגירת השסע, עם הפסקה לכמה ימים לאחר הניתוח לסגירת השסע של השפה.
מידע מפורט על בקבוקים ופטמות ניתן למצוא בפרק בקבוקים ופטמות מומלצים.
את הבקבוקים והפטמות הללו, שהם מוצרים יקרים יחסית להיצע הרגיל בשוק, ניתן להזמין בשפת הלב, באהבה וללא תשלום. הזמינו כאן בקבוקים ופטמות, ללא תשלום
לסיכום: מטרתנו בהאכלה היא לאפשר לתינוק לאכול את הכמות הנאותה של המזון, בפרק זמן רגיל של ארוחה ולמנוע בליעה מוגזמת של אוויר והכל תוך אוירה רגועה ואפשרות של הנאה לתינוק בתהליך האכילה החשוב כל כך בינקות.

הנקה – האם זה אפשרי בכלל?

תינוק אשר נולד עם שפה שסועה מסוגל לינוק משד אמו. מאידך, גם במקרה זה לעיתים יש צורך בהנחיה הקשורה בתנוחת התינוק בהתאם לצד היניקה. כלומר, במקרים מסוימים, מומלץ לאחוז את התינוק "באחיזת כדור" כאשר מיניקים אותו מהשד שבצד השסע (שסע בצד ימין, "אחיזת כדור" בהנקה משד ימיני).
מאידך, יש להביא בחשבון כי לאחר הניתוח יהיה צורך, בהתאם להנחיית המנתח, למנוע מהתינוק את ההנקה למשך מספר ימים, ולכן יש להיערך לכך בהתאם. בכל מקרה, על מנת למנוע תסכולים (אשר עלולים להופיע גם בתהליך הנקה של תינוק ללא שסע בשפה) כדאי לפנות ליועצת הנקה או לקלינאית תקשורת לקבלת עזרה והדרכה בהנקה.

בקבוקים ופטמות מומלצים

במקרים של חיך שסוע או חיך ושפה שסועים, בקבוקים ופטמות מיוחדים יכולים לעזור מאד בתהליך ההאכלה. להלן מספר סוגי בקבוקים שנמצאו יעילים על ידי מטפלים ומשפחות. כל משפחה והעדפתה, והאופן בו התינוק מסתגל לבקבוק.

 

ד״ר בראון

בקבוקים אלו כוללים את האפשרות לויסות עוצמת זרימת החלב וכן שסתום חד כיווני המורכב במכסה הבקבוק,

מאפשר מילוי חלל הפטמה עם חלב והאכלתו בוויסות נכון.

Mead Johnson
בקבוקים אלו עשויים חומר רך ומאפשרים לחיצה והזרקה של חלב בפולסים ישירות לפה של התינוק, במקביל לפעולת הבליעה שלו. בכך ממזערים את הצורך שלו לייצר ואקום על מנת לשאוב את החלב לפיו.

Haberman
בקבוקים אלו הם בעלי פטמות ארוכות בעלות פתח רחב יחסית ומאפשרים זליגת חלב ישירות אל הגרון, תוך חסימת החיך על ידי צוואר הפטמה.
שתי תכונות חשובות נוספות לבקבוקים אלה (לשעבר "הברמן"):

א. שסתום חד כיווני המורכב במכסה הבקבוק, מאפשר מילוי חלל הפטמה עם חלב והזרקתו לפה התינוק ע"י לחיצות קלות.
ב. ויסות עוצמת זרימת החלב: על הפטמה מסומנים שלושה קווים באורך שונה. קווים אלה מאפשרים שליטה על עוצמת זרימת החלב בזמן ההאכלה על ידי שינוי גודל הפתח של הפטמה. כאשר בזמן ההאכלה הקו הקצר פונה כלפי מעלה, זרימת החלב תהיה קטנה. לעומת זאת כאשר הקו הארוך ביותר פונה כלפי מעלה הזרימה תהיה רבה יותר.

לבקבוקי Haberman (היקרים יותר מבין השניים) ניתן להשיג פטמות תואמות ואין צורך ברכישה של בקבוק חדש בכל פעם.
בשפת הלב אנו מודעים לקושי בהשגת הבקבוקים הללו ובנטל הכספי המעיק שהם מהווים, ולכן אנו מאפשרים להורים להזמין בקבוקים ופטמות אלו ללא תשלום.
בהזמנה ראשונה ניתן להזמין בקבוק אחד מכל סוג על מנת לבחון מהו הסוג המועדף על ההורה והתינוק. בהזמנות חוזרות ניתן יהיה להזמין בקבוק אחד בכל פעם, ולבקבוקי Haberman- סט של 3 פטמות בכל הזמנה חוזרת.
השרות ניתן באהבה וללא תשלום. הזמינו כאן בקבוקים ופטמות, ללא תשלום

הנחיות להאכלה יעילה מבקבוק

תנוחה זקופה
מומלץ לאחוז את התינוק בתנוחה זקופה של כ- 90 מעלות. פעולה זו מונעת את חזרת המזון דרך האף.
•אפיון קצב האכילה
התרכזו רגע ותוכלו להבחין בקצב הטבעי שהתינוק מפתח כאשר הוא מוצץ ובולע. הקשיבו כיצד הוא בולע ומיד לאחר מכן- נושם.
בימים הראשונים תינוקות רבים מוצצים ובולעים במהירות, מבלי לעצור ולנוח. רובם ילמדו את התהליך הזה בתוך מספר ימים ויפתחו את המקצב העצמי הייחודי להם של מציצה-בליעה-מנוחה.
• תנוחת הבקבוק
הקפידו לנענע את הבקבוק, כך שהפטמה תהיה מלאה כל העת בחלב ומכוונת בזווית כלפי מטה, רחוק מהשסע.
באופן טבעי, התינוק יזיז את הפטמה למיקום שנח ומתאים לו ביותר.
כאשר התינוק אוכל, מעט מהחלב עשוי להיפלט דרך האף. זהו מצב נורמלי, והוא אינו מעיד על כך שהתינוק נחנק. הגביהו מעט את התינוק לתנוחה זקופה יותר, זה יפחית את הפליטה דרך האף.
התינוק עשוי להתעטש- זהו מצב טוב, מפני שהוא מנקה את האף מהחלב. אין צורך לשאוב את החלב מהאף על מנת לנקות אותו, האף עושה זאת באופן טבעי ועצמאי. זכרו, מצב זה אינו מסוכן ואין משמעותו שהתינוק נחנק!
• הניחו לתינוק לשהק לעיתים קרובות, מפני שהוא מרבה לבלוע אוויר. חכו לסימן של אי נוחות והניחו את בטנו על כתפיכם, כאשר הוא זקוף.
צפו כאן בסרטון הדרכה המדגים האכלת תינוק בעל חיך/שפה שסועה

בקבוק ד"ר בראון  בקבוק הברמן

 

הנחיות לאחר ההאכלה

יש להחזיק את התינוק בצורה מאוזנת למשך כ-20 דקות. ניתן להחזיקו על הידיים או להושיבו במושב בטיחות /סלקל
•במידה ומשכיבים את התינוק במיטה, יש להשכיבו מעט על צידו ולתמוך בתנוחה זו באמצעות מגבת מקופלת מאחור
• הגבהת החלק הקדמי של המיטה ב-20 מעלות, כך שחזהו של התינוק תמיד גבוה מעט מבטנו
• תינוק עם חיך שסוע עלול לפלוט חלב דרך האף או להקיא זמן קצר אחרי האכלה
• כדאי לנהל רישום של שעת האכלה, משך ההאכלה וכמות האוכל שהתינוק צרך בכל פעם

כיצד ניתן לדעת שהתינוק אוכל דיו

משך האכילה – התינוק אמור לסיים אכילה בתוך 30-45 דקות (או פחות). אין לאפשר אכילה ארוכה יותר אשר גורמת לתינוק לתשישות ולאובדן קלוריות החיוניות לגדילתו. בשימוש בפלטה משך ההאכלה מתקצר.
•תדירות האכילה – על התינוק לאכול כל 3-4 שעות. אין לאפשר לו לחכות מעבר ל-4 שעות בין האכלה אחת לשניה. אם התינוק ניזון מחלב אם ניתן לקצר את הזמן בין הארוחות, להוסיף ארוחה, ובכך לשמור על כמות המזון ביממה.
• שקילה שבועית – התינוק אמור לחזור למשקל הלידה בגיל שבועיים. חשוב להקפיד על מעקב שקילה והתפתחות שבועי אצל רופא הילדים ובסניף התחנה לאם ולילד

משך ההאכלה המומלץ

כדאי להגביל את משך ההנקה ל-45 דקות, על מנת למנוע מהתינוק התעייפות יתר, שפרושה אובדן קלוריות יקרות החיוניות לגדילתו ולהתפתחותו
•יש להאכיל את התינוק אחת ל 3-4 שעות, ולא לאפשר לו לחכות מעבר ל 4 שעות בין האכלה אחת לשניה

בעיות עליה במשקל ופתרונן

במידה והתינוק לא עולה במשקל כנדרש, יש לבחון זאת בכמה מישורים:
• הגברת הצריכה הקלורית
יש צורך לתגבר את כמות הקלוריות בחלב שהתינוק צורך. רופא הילדים ואחיות התחנה לאם ולילד יסייעו להורים לחשב את הצריכה הקלורית וכיצד לספק אותה. יתכן ויהיה צורך להוסיף אבקת חלב או תוסף אחר. לעיתים יש צורך ביעוץ של דיאטנית, אך זאת בהתאם להמלצת הרופא/האחות המטפלים.
• החלפת אביזר/בקבוק האכלה
יהיה צורך לבדוק אם מכשיר ההאכלה שההורים משתמשים מתאים לילד ואם ההורה משתמש בו כראוי. יתכן ויומלץ להורים לנסות בקבוק מסוג אחר.
במידה ושני הדברים – גם החלפת הבקבוק וגם הוספת ערך קלורי לחלב לא יועילו, על ההורים להתייעץ עם מומחה לעיכול ותזונת ילודים
• לשקול שימוש בפלטה להאכלה

כיצד להבטיח שטוב לתינוק עם צורת ההאכלה

חשוב לזכור כי תינוק עם שפה/חיך שסועים הוא בעצם תינוק רגיל, שרק במקרה יש לו פגם אנטומי הניתן לתיקון בניתוח. כאשר ההורה מרגיש בנוח עם שיטת האכלה המתאימה לילד, גם לילד יהיה טוב. הילד יתפתח, יחייך ויגיב למגע של ההורה.
כדאי מאד שלכל הורה יהיו לפחות שלושה אנשים שהוא בוטח בהם, שילמדו אף הם את שיטת האכלה, ירגישו איתה בנח ויסייעו לו בעת הצורך.
יותר מכל, התינוק חש את המאכיל. כאשר המאכיל בטוח ורגוע, גם התינוק יאכל בשמחה וברגיעה.

מקרים בהם יש צורך בהשלמות תזונה לתינוק, ואיך עושים זאת

כאשר האכלה דרך הפה אינה מספקת, יש דרכים נוספות לתגבר את צריכת הקלוריות של הילוד. לרוב, כאשר החיך הינו אחד ממאפייני תסמונת קרניופציאלית או כאשר לשסע בחיך נלוות בעיות נוירולוגיות שאינן קשורות לשסע בחיך, צוות הטיפול של הילד עשוי להמליץ על התקנת צינור האכלה naso-gastric tube זונדה מן הנחיר אל הבטן, שיאפשר מקור ישיר של תזונה.
עם זאת, זהו פתרון זמני בלבד עד שהתינוק לומד לצרוך את התזונה הנאותה שלו דרך הפה.
במקרים בהם התינוק מתקשה הן באכילה והן בנשימה, ישקלו הרופאים להתקין צינור gastrostomy tube באופן חיצוני לבטן התינוק. צינור זה מותקן תחת הרדמה. התזונה מועברת באמצעות מזרק או מכשיר מכאני ישירות לבטנו. צינורית זו משמשת רק עד אשר התינוק גדול דיו לאכול בצורה נורמלית ויעילה דרך הפה.
חשוב לציין שגישה זו נדירה מאד בארץ, השימוש בזונדה מגיע לידי ביטוי לעיתים רחוקות, ובעיקר במקרים של תסמונות כגון תסמונת  Pierre Robin.

שמירה על נקיון החיך

לעיתים קרובות נתקע מזון או חלב בין מדפי החיך השסוע, ולכן מומלץ לבצע שטיפות עם מעט מים פושרים שעברו הרתחה. במידה והשטיפה לא הועילה, כדאי להשתמש בגזה נקיה מורטבת במעט מים פושרים שעברו הרתחה.

שמירה על שפתי התינוק
תינוק בעל חיך ושפה שסועים נושם דרך הפה ושפתיו נוטות להתייבשות. יש למרוח משחת וזלין על שפתיו לעיתים קרובות באופן עקבי, כדי למנוע היסדקות של השפה.

צוות תמיכה והדרכה בנושא האכלה

בצוותי מרפאות חיך/שפה פועלות בתיאום יועצות הנקה, קלינאיות תקשורת ואורתודונטים- כולם בעלי נסיון רב בהדרכת הורים ובהרגעתם לקראת האכלה מוצלחת של הילד. בפגישה איתם מוצגות מגוון אפשרויות ושיטות האכלה, והם מסייעים להורים בבחירת האופציה המתאימה להם.
מבחינת כמויות ההנקה/האכלה ומדידות משקל, ההורים יכולים להיעזר במידע בסיסי שמספקת כל יועצת הנקה שהיא. יש להקפיד על מעקב משקל והתפתחות אצל רופא הילדים המטפל ובסניף התחנה לאם ולילד.

הכנת התינוק לאכילה לאחר ניתוח לתיקון חיך שסוע

ראו גם פרק כירורגיה> ניתוח לתיקון חיך שסוע > הכנת התינוק לניתוח
חלק מהתינוקות (אך לא כולם), יודעים להשתמש בכוס עוד לפני הניתוח לתיקון חיך שסוע. זהו תהליך שאורך מספר חודשים, ולכן מומלץ להיות חכמים ולהתחיל ללמדם זאת מוקדם- כבר בסביבות גיל 6 חודשים.
חשוב לציין כי ניתוחי שפה מתבצעים בגיל 3-4 חודשים- גיל בו עדיין לא ניתן ללמד את התינוק לשתות מכוס, ועל כן שימוש במזרק יעיל מאד לאחר ניתוח זה.
• כדאי להתחיל בהחלפת האכלה אחת ביום- מבקבוק לכוס. בהדרגה להגדיל את מספר ההאכלות המתבצעות באמצעות כוס, מדי יום, עד להחלפה מלאה
• כעבור מספר שבועות, אמור התינוק לעבור להאכלה מלאה באמצעות כוס
• כדאי להתחיל גם האכלה בכפית בגיל 6 חודשים. ניתן להשתמש בכפית מיוחדת להאכלת תינוק, שהקצה שלה מצופה בחומר רך לרכישת כפיות לחצו כאן
בהתאם להנחיות של רופא הילדים או אחות מהתחנה לאם ולילד, ניתן להתחיל לתת מוצקים רכים כגון דייסות, פירות וירקות מעוכים ומזונות אחרים באמצעות כפית. ניתן להאכיל את התינוק גם נוזלים באמצעות כפית.
• גישות נוספות ממליצות על האכלת התינוק במשך כעשרה ימים לאחר הניתוח באמצעות מזרק, על מנת למנוע פגיעה בתפרים של השפה או/ו של החיך. גישה זו יעילה ושימושית גם לאחר ניתוח שפה בגיל 3-4 חודשים.

דילוג לתוכן