דיבור

בשל טבעו של השסע ומיקומו בפה (שפה/חיך), הוא משפיע על צורת חלל הפה ובעקבות כך גורם לליקויי דיבור- שיבושי היגוי, בעיות קול, תהודה אפית מוגברת וגובה קול גבוה יחסית. במאמרים הבאים תקבלו סקירה של בעיות הדיבור, הסברים- למה הן נגרמות ודרכי הטיפול המוצעות כיום לבעיה זו.

השפעת השסע על הדיבור

היות והשסע ממוקם בפה, הוא משפיע על צורת חלל הפה, עמדת הלסתות והלשון; ולכן יתכנו בעיות בדיבור הכוללות שיבושי היגוי קשים, בעיות קול, תהודה אפית מוגברת וגובה קול גבוה יחסית.
במצב נורמלי, קיים שסתום חיכי-לועי אשר נסגר ונפתח בהתאמה בעת הדיבור. סגירה נורמלית כוללת מרכיבי תנועה חיכיים ולועיים, כאשר המרכיב החיכי הוא התרוממות והארכה או מתיחה של החיך הרך, ואילו המרכיב הלועי כולל את תנועות קירות הלוע.
השריר האחראי על סגירת השסתום הוא שריר החיך הרך-הלבטור Levator veli palatini muscle אשר מרים את החיך אל הדופן האחורית של הלוע בזמן הדיבור. כך קורה שהאוויר היוצא מהריאות למטרת הדיבור, יוצא מהפה וזרימתו בשילוב עם תנועת אברי ההיגוי מאפשרים את יצירת צלילי הדיבור. כאשר קיים שסע בחיך או חיך לא ספיק לאחר ניתוח, קיימת אי ספיקה חיכית לועית, היות והחיך הרך אינו מסוגל למלא את תפקידו כאחד ממרכיבי השסתום החיכי לועי, המפריד בין חלל הפה לחלל האף בעת הדיבור (למעט בצלילים אפיים).

בעיות דיבור ושפה אופייניות

יש להבין את ההבדל בין דיבור לשפה. ברוב המקרים, התפתחות השפה (אוצר מלים, משפטים, הבנה) תקינה אצל ילדים עם חיך שסוע, כאשר בעיית החיך אינה חלק מתסמונת כוללת.
הדיבור של הילד – היכולת לבטא עיצורים שונים יכול להיות משובש, הילד מתקשה ליצור לחץ אויר בפה ולכן ייתכנו שיבושים בהגיה .
הפרעה נוספת שיכולה להופיע היא דיבור מאונפף, הנובע מבריחת אויר מהאף בזמן דיבור, או תהודה אפית מוגברת hypernasality .

מטרת הניתוח בגיל הצעיר נועדה בעיקר למנוע הפרעות מסוג זה, אך בכל מקרה, כל ילד עם חיך שסוע נמצא במעקב צמוד של קלינאית תקשורת אחר התפתחות השפה והדיבור, על מנת שבמידת הצורך יקבל את הטיפול המתאים בזמן הנכון.

הקשר בין חיך ושפה שסועים לבעיות דיבור

דיבור ברור מותנה במבנה ושלימות החיך. חיך שסוע עלול לפגום באיכות הדיבור ולגרום לצליל "לברוח" דרך האף ולהישמע מאונפף.
לשם כך תנחה קלינאית תקשורת את ההורים ותלמד אותם כיצד לגרות את הילד להפיק צלילים פומיים (דרך הפה) ובהמשך אף ידרשו לילד טיפולי ריפוי בדיבור (במקרים של חיך שסוע).
רוב ילדי חיך שסוע ידברו בסוף התהליך באופן ברור ונקי למדי. מיעוטם (25%) יזדקק לטיפול ממושך ולעיתים רחוקות אף לניתוח נוסף של החיך האחורי, על מנת לשפר את איכות הדיבור.

האם כל ילד בעל שסע יסבול מקשיי דיבור ושפה?

שפה שסועה כשלעצמה אינה גורמת לבעיות דיבור. לעומת זאת, ילד שנולד עם חיך שסוע אינו מסוגל לדבר כהלכה (חוץ מהצלילים אשר מופקים דרך האף) עד שיתוקן החיך.
חלק מילדים אלו יחוו עיכובים בהתפתחות הדיבור ו/או השפה. בחלקם יכולים להיות קשורים לירידה זמנית בשמיעה בשל הנוזלים באוזן התיכונה. (על כך ראו בהרחבה בפרק שמיעה).
בנוסף, עלול להיווצר קושי בדיבור במקרים בהם החיך של הילד אינו סוגר ביעילות את האף ואינו מפריד אותו מן הפה בעת הדיבור.
החדשות הטובות הן שמרבית הילדים ירכשו כישורי שפה ודיבור בקצב נורמלי לאחר הניתוח לתיקון החיך השסוע, ואחרי שהותקנו להם כפתורי ניקוז שפותרים את בעיית השמיעה.

מתי יש להתחיל טיפול בדיבור

מיד לאחר הלידה (במחלקת היולדות או מיד לאחר השחרור) על ההורים לפגוש קלינאית תקשורת לצורך הדרכת האכלה. היא גם תשמור על קשר רציף עם המשפחה לצורך הדרכה והכוונה של דיבור והגיה נכונים לאורך כל הדרך.
בהתאם לעיתוי הניתוח לסגירת החיך תיערכנה פגישות עם קלינאית התקשורת אשר תעקוב אחר התפתחותו של הילד ותתרשם גם מהשלבים הטרום שפתיים, כמו שלב המלמול, אשר מתקיים לרוב טרם הניתוח (בסביבות גיל שנה). בפגישות אלה יודרכו ההורים כיצד לגרום לגרייה להפקת קולות. ההורים יהיו שותפים לתהליך תוך הבנת שלבי ההתפתחות והקושי של תינוקם.
לאחר הניתוח יתקיימו פגישות נוספות במהלכן מעקב אחר התפתחות הדיבור והשפה של הילד וטיפול בהתאם.

שיפור יכולות שפה ודיבור אצל הילד אחרי הניתוח לתיקון החיך
לאחר הניתוח אמור הילד להפיק את צלילי השפה לה הוא חשוף. מאידך, לעיתים הילד צריך ללמוד את המנגנון החיכי החדש שלו, וללמוד שישנם צלילים בשפתו שהוא לא חווה אותם קודם ולכן אינם קיימים ברפרטואר הצלילים שלו.
קלינאית תקשורת תעבוד עם ההורים כדי להדריך אותם איך להפעיל את הילד באמצעות משחקים ופעילויות ביתיות פשוטות, שיעזרו לילד לבנות יכולות של דיבור ושפה כמו ילד רגיל.
למשל, ההורים ילמדו כיצד לעודד את הילד להשמיע קולות דרך השפה (צלילי ב,ו,מ,פ,) וצלילי לשון קידמית (ד,ת,ל,נ,ת,). הם יוכלו לעשות זאת באמצעות משחקים שונים, כגון חיקוי של דגים להפעלת השפתיים, או טפיפת סוס באמצעות הדחקת לשון.

כיצד יודעים אם הילד זקוק לריפוי בדיבור

ריפוי בדיבור מלמד את הילדים להשמיע ולהביע את הצלילים באופן נורמלי. קלינאית תקשורת בצוות הטיפול של הילד תעזור למשפחה לקבוע האם הילד זקוק לטיפול מסוג כזה.
במידה וכן, קלינאית התקשורת תמליץ על דרכי טיפול.

הסיבות לדיבור מאונפף והדרכים לתקן זאת

בין 20-25% מהילדים שעוברים ניתוח לתיקון חיך שסוע, עלולים לסבול מאי ספיקה חיכית לועית ולכן יסבלו מדיבור אפי אשר רמת המובנות שלו ירודה.
ילד עם מצב זה יכול להפיק תועלת מניתוח נוסף הנקרא מתלה לועי pharyngeal flap .

בניתוח זה הכירורג מרים מתלה מהדופן האחורית של הלוע ומחברם לחיך הרך בחלק האחורי, זאת כדי לעצור חלק מהאוויר שבורח.
ניתוח זה מבוצע בדרך כלל כאשר הילד בגיל 5-10 שנים, לאחר הערכה יסודית של קלינאית תקשורת, מומחה אף-אוזן-גרון ומנתח פלסטי.

תדירות מעקב אחר התקדמות הדיבור והשפה של הילד

המעקב אצל קלינאית התקשורת הינו בהתאם לכל מקרה ומקרה. באופן כללי יערך המעקב בתדירות של אחת לשלושה חודשים בשנה הראשונה ואחת לחודש בשנה השניה לחיי הילד, ובהמשך- בהתאם להתפתחות הדיבור והשפה. קלינאית התקשורת פוגשת כל מטופל אחת לשנה בפגישת צוות חיך שסוע.
בכל מקרה, ההורים מוזמנים להיות בקשר עם קלינאית תקשורת בכל פעם שיש להם שאלות או חששות.

דילוג לתוכן